Miodowiec z orzechami i kremem budyniowym p. Hani Rostkowskiej – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

miodowy przekładaniec z kremem i orzechamiTo jest typ ciasta, który smakuje niemal każdemu. I nieodparcie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. I ma dodatkową zaletę, możne przygotować je wcześniej, bo smak najlepszy jest po 2-3 dniach. 

Miodowiec z orzechami i kremem budyniowym p. Hani Rostkowskiej – danie konkursowe

Składniki

    ciasto

    masa orzechowa

    krem

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Orzechy obrać, pokruszyć. Wszystkie składniki masy orzechowej zagotować, wystudzić.
    Krok 2
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Ciasto wyłożyć na blaszki tej samej wielkości, wyłożone papierem do pieczenia. Na 1 część wyłożyć masę orzechową. Ciasto bez orzechów piec 20 minut w 180 stopniach. Ciasto z masą orzechową piec 30 minut.
    Krok 3
    Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą szklankę mleka połączyć z mąką i żółtkami. Dodać do mleka z cukrem, energicznie mieszając, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
    Krok 4
    Na pierwszy płat ciasta położyć połowę kremu, następnie drugi płat, reszta kremu, ostatnia część ciasta z orzechami. Ciasto schłodzić, najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *