Sernik z wiśniami p. Joanna Łyga – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

DSCF2175Naprawdę piękne, efektowne ciasto. A jeszcze jeśli jest to sernik? Każdy lubi sernik, prawda? 

Sernik z wiśniami

Sposób przygotowania

Krok 1
Tortownica o wym. 25 cm
Krok 2
Herbatniki zmielić , dodać margarynę i miód wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia .
Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką .

Krok 3
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem.
Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać.
Piec w temp 180 st około 50 minut
Krok 4
Do garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać dżemix i wymieszać.
Letnią masę wiśniową wyłożyć na zimny sernik.
Odstawić na 1 godzinę do stężenia.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *