Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną

| Brak komentarzy

Share Button

pierogi z kapusta orzechami i zurawinaDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. 

Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną

Składniki

    ciasto

    farsz

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    grzyby
    Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę się namoczyły i rozmiękły. Dodajemy je razem z wodą, w której się moczyły do kapusty.
    Krok 2
    orzechy
    W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną. Można jej nie dodawać, ja osobiście lubię. Obieramy i siekamy orzechy włoskie.
    Krok 3
    pierogi 2
    Kiedy wszystko się trochę przegryzie, dodajemy do kapusty starte jabłko, kaszę, pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało.
    Krok 4
    Dusimy, aż wszystko będzie miękkie.
    Krok 5
    Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę.
    Krok 6
    Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię to na oko.

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *