Makowiec japoński z jabłkami na kruchym spodzie (bezglutenowy!) p. Ida – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

japonski makowiecEgzotycznie brzmiący, ale na wskroś polski makowiec nadesłała nam p. Ida. Wygląda zachęcająco, założę się, że z jabłkami jeszcze nie jedliście. 

Makowiec japoński z jabłkami na kruchym spodzie (bezglutenowy!) p. Idapk – danie konkursowe

Sposób przygotowania

Krok 1
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy (można do lodówki)
Krok 2
Mleka zagotowujemy z cukrem i miodem, dodajemy mak i podgotowujemy. Dodajemy ekstrakt, startą skórkę z cytrusów, na koniec bakalie. Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do maku starte jabłka. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy,

Krok 3
makowiec japonski
Tortownicę lub blaszkę do pieczenia wylepiamy przygotowanym kruchy ciastem (2/3).
Na to wykładamy masę makową. Posypujemy resztą kruchego ciasta.
Pieczemy 40-60 min w 180 C.
Świetnie smakuje na ciepło, ale najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce :)
Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *