Drożdżaki

| Brak komentarzy

Share Button

drozdzakiPysznościowe placuszki, które dzieci zjedzą bez marudzenia.

A korzystając z okazji życzymy Wam fajnych Mikołajkowych upominków :)  

Drożdżaki

Składniki

rozczyn

Sposób przygotowania

Krok 1
Lekko podgrzewamy mleko. Dodajemy łyżkę cukru i 2 mąki. Wkruszamy pół małej kostki drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce, aby ciasto trochę podrosło. Będzie w sam raz jak będzie już czuć pod łyżką i widać pęcherzyki powietrza.
Krok 3
Smażymy placuszki na odrobinie tłuszczu. Szybko się smażą, więc nie odchodźcie za daleko ;)
Krok 4
Można podawać z cukrem pudrem lub w mojej ulubionej wersji z konfiturą wiśniową własnej roboty.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *