Muffinki z dynią

| 1 Komentarz

Share Button

muffiny dyniowe

Pyszne, mięciutkie bułeczki z dynią. Do herbatki na te mroźne dni idealne:) Przepis z niezawodnego bloga www.mojewypieki.com

Muffinki z dynią

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
w pierwszej kolejności przygotowujemy puree z dyni. Obieramy dynię, kroimy na grube paski i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Następnie blendujemy dynię na gładką masę. Wszystkie składniki do babeczek powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki oprócz cukru przesiewamy do miski, odstawiamy. Puree z dyni mieszamy z kefirem i odstawiamy na bok.
Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy powoli po jajku, po każdym miksujemy chwilę do połaczenia. Następnie dodajemy naprzemiennie w trzech turach składniki suche oraz puree z dyni mieszając szpatułką do połączenia składników. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe możemy posmarować lukrem 1 łyżka śmietany na pół szklanki cukru pudru mieszamy do połączenia.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Jeden komentarz

  1. Konsystencja ciasta wyszła wspaniała. Niestety nie miałam potrzebnej ilości dyni więc użyłam mieszankę dynia-słodkie ziemniaki. Wyszły cudne i bardzo smaczne. Oj warto było spróbować i się skusić na nocne pieczenie. Dzieci zachwycone. Zupy z dyni nie lubią ale ciasta i muffinki tak.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *