Pierś z kaczki z jabłkami

| 1 Komentarz

Share Button

kaczka z jabłkami

Prosty, a zarazem bardzo smaczny pomysł na pierś z kaczki. Dobrze smakuje zarówno z ziemniakami, jak i różnymi kaszami. Mięsko jest kruche i soczyste, a słodko-kwaśne jabłka świetnie się z nim komponują.

Pierś z kaczki z jabłkami

Sposób przygotowania

Krok 1
Piersi z kaczki osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki.
Krok 2
Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub drobniej, a cebulę w piórka.
Krok 3
Na zimną patelnię ułożyć piersi z kaczki skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu kilka minut i trochę krócej z drugiej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 20 min. pod przykryciem.
Krok 4
Na wytopiony tłuszcz z kaczki na petelni wrzucić cebulkę i lekko zeszklić, a następnie dodać jabłka i dusić, aż zmiękną. Doprawić majerankiem.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Jeden komentarz

  1. Pyszna pierś z kaczki! Super przepis!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *