Ciasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypką

| 1 Komentarz

Share Button

ciasto kruche ze sliwkami1Klasyka babcinej kuchni w innym wydaniu. Beza i migdały wprowadzają trochę chrupkości. 

Ciasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypką

Składniki

ciasto i kruszonka razem

beza

Sposób przygotowania

Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść szybko ciasto. Powinny wyjść drobne okruchy a nie jednolita masa. Odsypać szklankę na kruszonkę. Pozostałą część wysypać na blachę wyłożoną pergaminem. Nie ugniatać, najlepsze będzie takie właśnie sypkie.
Krok 2
ciasto kruche ze sliwkami
Umyć, obrać i wypestkować śliwki. Ułożyć je na cieście.
Krok 3
Białka ubić z cukrem, solą i mąką. Bezą polać śliwki. Posypać kruszonką po wierzchu. Można użyć na koniec płatków migdałowych. Będą się świetnie komponować.
Krok 4
Piec około 30-40 minut, aż ciasto się zezłoci.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Jeden komentarz

  1. Uwielbiam takie ciasta:)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *