Chłodnik litewski

| Brak komentarzy

Share Button

chłodnik litewski

Zupa, która w upalne dni gości u mnie na stole prawie codziennie:) Tutaj polecam wersję z botwinką.

Chłodnik litewski

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Botwinkę czyścimy, kroimy, buraczki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy aż buraki będą miękkie (ok. 1,5 litra wody). Następnie wyjmujemy z wywaru liście botwinki oraz buraczki. Buraczki trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, ogórka kroimy w drobną kostkę. W momencie, gdy wywar przestygnie dodajemy buraki, ogórki, szczypiorek oraz jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz octem. Można dać trochę cukru jeśli buraki nie będą wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś lubi można wcisnąć ok. 2 ząbków czosnku.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *