Ogórki w chili

| 1 Komentarz

Share Button

OGORKI W CHILISezon ogórkowy w pełni, więc czas wziąć się za przetwory :) Dzisiejszych ogórasów pierwszy raz skosztowałam w akademiku. Współlokatorka przywiozła je z Mazur. Bardzo mi posmakowały, choć pikantne są jak diabli. Sąsiedzi z Portugalii stwierdzili nawet że chyba chcemy ich otruć. Nie zrażajcie się jednak opisem i spróbujcie sami :)  

Ogórki w chili

Składniki

  • 2kg ogórków (tutaj nadadzą się te większe, bo i tak kroimy je w grube plastry)
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 szkl octu 10% (ja podwoiłam ilość zalewy, aby mieć pewność, że starczy)
  • 0,5kg cukru
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżka chili

Sposób przygotowania

Krok 1
ogorki w plastry
Ogórki pokroić, dodać 1,5 łyżki soli, odstawić na 2 godziny. Odcedzić.
Krok 2
Przygotować zalewę z podanych składników. Przyznam, że ostatnio, kiedy robiłam te ogórki, zabrakło mi trochę więc tym razem przygotowałam podwójną porcję zalewy. Zostało mi jeszcze trochę, ale może wykorzystam niedługo. Aby idealnie wycelować w ilość trzeba by przygotować 1,5 porcji.
Krok 3
Podgotować ogórki w zalewie. Czosnek nakładać na koniec gotowania. Nakładać do słoików. Należy uważać, aby gwinty słoików oraz zakrętki były suche! Zalewa ma pokrywać wszystkie ogórki.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Jeden komentarz

  1. Ogórki pyszne
    Zimą jak znalazl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *