Gęsta zupa-krem z kalafiora i ziemniaków, świetnie smakuje ze świeżym koperkiem. Osobiście lubię jednak jak w zupie pływają kawałki kalafiora, więc zostawiam kilka nie miksując ich.
Krem z kalafiora
Składniki
- 1 kalafior (może być mrożony)
- kilkaziemniaków
- 2 litry wywaru warzywnego na kości
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- świeży koperek
Sposób przygotowania
Krok 1 | |
Do gorącego bulionu wrzucamy kalafior podzielony na mniejsze różyczki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Miksujemy, ale z niecałą ilością wywaru, aby krem był bardziej gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, a przy podawaniu dekorujemy koperkiem. |
Krem z kalafiora,
5 lipca 2014 z 21:18
Uwielbiam gęste zupy
. Łatwy przepis zachęca do zrobienia takiej zupki
.