Krem pomidorowo-selerowy

| 3 komentarze

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bardzo lubię kremy, jednak dawno nie gotowałam takiej zupy w obawie, że nie posmakuje mojemu mężowi. Jak bardzo się myliłam. Połączenie pomidorowo-selerowe bardzo nam posmakowało. Może za sprawą nutki pikanterii?

Krem pomidorowo-selerowy

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Smażyć do miękkości. Dodać pokrojonego na plastry pora. Gdy por trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość - wlać wywar.
Krok 2
Do gorącego wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę selera oraz ziemniaki.
Krok 3
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory (oczywiście pokrojone w kostkę). Gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać sos chilli.
Krok 4
Zupę przecedzić, jej gęstą część zblendować. Stopniowo dodawać do niej pozostały płyn i mieszać aż uzyskamy pożądaną gęstość zupy. ;)
Krok 5
Podawać z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym i tymiankiem (najlepiej świeżym, ale suszony też smakuje;)).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Krem pomidorowo-selerowy, 10.0 out of 10 based on 1 rating

3 komentarzy

  1. Uwielbiam zupy, właśnie kremy. Choć mój C. woli takie, gdzie można sobie coś pogryźć, od czasu do czasu karmię go takimi. Mniam!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Raptem z tydzień po ślubie to i pikanteria jest ;) Zjadłabym, ale na razie pomidory szkodzą mojemu bejbe :/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html#more

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *