Treściwa sałatka, która nadaje się na zakrapianą alkoholem imprezę.
Ostatnio jadłam troszkę zmienioną wersję – zamiast kurczaka była pikantna wołowina. Oczywiście smakowała jeszcze lepiej niż z drobiem. Ale umówmy się… kurczaczek bardziej sie opłaca.
;p
Sałatka meksykańska
Składniki
- 300 gram makaronu (np. kolorowych świderków)
- 1 duża pierś kurczaka (pojedyncza)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona papryka
- 150 gram sera edamskiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz, przyprawa do gyrosa
Sposób przygotowania
Krok 1 | |
Makaron ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu (lepiej żeby nie był zbyt miękki). Odstawić do ostygnięcia. | |
Krok 2 | |
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie z przyprawą gyros. Przestudzić. | |
Krok 3 | |
Fasolę przelać zimą wodą i odcedzić na sitku. | |
Krok 4 | |
Paprykę i ser pokroić w kostkę. | |
Krok 5 | |
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Wieszać z majonezem, jogurtem i dowolną ilością świeżo mielonego pieprzu. |
Sałatka meksykańska,
8 czerwca 2014 z 11:53
Muszę spróbować z wołowiną. To musi być bomba!
9 czerwca 2014 z 10:29
Wygląda ciekawie. Muszę wypróbować przepis.:)
10 czerwca 2014 z 11:30
kilka składników, a danie zachwyca!