Babka ziemniaczana

| 1 Komentarz

Share Button

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMój narzeczony jest fanem babki ziemniaczanej więc jestem zmuszona robić ją dosyć często… Całe szczęście nie muszę sama trzeć ziemniaków! ;)

Ostatnim razem babka udała mi się naprawdę pyszna. Może to zasługa młodych ziemniaczków, a może udało mi się już dobrać odpowiednie proporcje? :)

Babka ziemniaczana

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
Krok 2
Kiełbasę pokroić w kostkę - podsmażyć (najlepiej bez dodatkowego tłuszczu). Cebulę również pokroić w kostkę, dodać rozdrobniony czosnek - również podsmażyć.
Krok 3
Kiełbasę i cebulę dodać do startych ziemniaków. Wszystko zalać gorącym mlekiem.
Wymieszać z jajkiem i mąką. Dodać przyprawy.
Krok 4
Podana porcja spokojnie mieści się w formie do tarty/pizzy. Foremka jest płaska więc babka szybciej się upiecze. :)

Wstawiamy babkę do piekarnika nagrzanego do ok. 190 st. C i pieczemy ok. 45 minut.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Babka ziemniaczana, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Jeden komentarz

  1. Często na zamówione cateringi czy to na chrzciny czy komunie dajemy dodatkowo na stół takie właśnie babki ziemniaczane i szczerze mówiąc nigdy nie zdążyło się nam by coś zostało ;-) . Dobra robota! Pozdrawiamy!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *