Sernik wiedeński z cynamonem

| 2 komentarze

Share Button

sernik wiedenski z cynamonemZwykle nie piekę ciast pokazanych w gazetach dla kobiet. Ale dla tego sernika zrobiłam wyjątek. I opłacało się. Fajne połączenie sera i cynamonu, delikatne i słodkie. Uwielbiam serniki. 

Sernik wiedeński z cynamonem

Składniki

    spód

    masa serowa

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Z podanych składników zagnieść spód i wykleić nim niewielką foremkę ok 19 cm. (Ja użyłam dwóch małych naczynek do zapiekania,bo nie dysponuję taką formą. Wyszło ok 8 sporych kawałków ciasta.)
    Krok 2
    Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Utrzeć masło z cukrem na masę. Dodawać żółtka i twaróg. Następnie mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Połączyć masę z białkiem. Powinna wyjść dość płynna, puszysta masa.
    Krok 3
    Wylewamy 1/3 masy na spód. Posypujemy równomiernie cynamonem wg uznania. Wylewamy kolejną część masy i postępujemy podobnie. I ostatnia część masy. Wierzch posypujemy cynamonem.
    Krok 4
    Piec ok godziny w 180*C. Nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika, bo opadnie. Najlepiej pozwolić na ostygnięcie w piekarniku.

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 7.0/10 (2 votes cast)
    Sernik wiedeński z cynamonem, 7.0 out of 10 based on 2 ratings

    2 komentarzy

    1. kocham serniki pod każdą postacią,a ten,,wygląda mm pysznie :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. woow taki serniczek musiałbyć pyszny

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *