Maki po mojemu

| Brak komentarzy

Share Button

makiJuż od jakiegoś tygodnia za mną chodziły. Kupiłam co trzeba i nie mogłam znaleźć na nie czasu. Aż do dziś. Spróbujcie wersji innej niż zwykle. 

Maki po mojemu

Składniki

dodatkowo

Sposób przygotowania

Krok 1
Zalać ryż wodą i mieszać rączką w celu umycia go. Przepłukiwać, dopóki woda nie stanie się przezroczysta, a ryż biały. Ok 4 razy. Zlać wodę. Odstawić na 20 min.
Krok 2
Zalać ryż wodą do poziomu 1,5 cm powyżej naszego ziarna. Przykryć pokrywką, najlepiej szklaną, aby mieć wgląd do tego, co się dzieje, ponieważ nie będziemy mogli podnieść pokrywki do końca. Nastawiamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum. Ma się tak gotować 15 minut. Po tym czasie zestawiamy z palnika i odstawiamy w spokojne miejsce na kolejne 15 minut.
Krok 3
Skrapiamy nasz ugotowany ryż 2 łyżkami sosu do sushi. Staramy się zrobić to równomiernie. Delikatnie mieszamy, aby nie uszkodzić ziarenek. Ma sobie tak ostygnąć. Nie próbujcie nakładać gorącego, bo nori przesiąknie wodą.
Krok 4
maki2
W międzyczasie kroimy składniki na podłużne paski.
Krok 5
Kładziemy płat nori na suchej desce. Nakładamy na środek pasek ryby, warzywa i serek. Posypujemy sezamem. Rozprowadzamy ryż po nori zostawiając po 2-3 cm po brzegach, aby skleić je. Dolny brzeg delikatnie moczymy wodą. I zwijamy roladę zaczynając od góry. Mistrzowie powiedzą, że nori nie może znaleźć się w środku, ale na nasze potrzeby... Podobno do zawinięcia niezbędna jest mata bambusowa. Jakoś udało mi się bez. Może dlatego, że już byłam głodna ;) Próbujcie.
Krok 6
Kiedy mamy już 6 dorodnych zawijasów możemy zabrać się do krojenia. Trzeba często maczać nóż w wodzie, aby maki były estetyczne.
Krok 7
maki1
Na osobne miseczki wykładamy imbir, wasabi i sos sojowy. Smacznego! Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja wersja sushi, trochę inna od standardowej.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Maki po mojemu, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *