Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem

| 1 Komentarz

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szybkie dania są dobre na co dzień, jednak w weekend, kiedy mamy troszkę więcej czasu na przygotowanie obiadku z chęcią gotuję/piekę coś konkretniejszego. :) Np. pieczony schabik z pysznym wnętrzem..;)

Co prawda mój narzeczony “miał nadzieję na kotlety schabowe, kiedy zobaczył taką sztukę mięsa”, ale kiedy spróbował mojego wypieku – od razu cofnął swoje słowa. ;) )

Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem

Sposób przygotowania

Krok 1
Zaczynamy od zrobienia dziury w schabie. ;) Długi, najlepiej dość szeroki nóż wbijamy w środek mięsa (wzdłuż). Wbijamy nóż kilka razy, tak aby powstały otwór był jak największy.
Krok 2
Kapary odcedzamy i wrzucamy do miseczki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Ser również kroimy w niezbyt drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i faszerujemy nimi schab. Otwór w mięsie nie musi być wypełniony farszem "po brzegi" bo jego nadmiar i tak wypłynie podczas pieczenia.
Krok 3
Sztukę mięsa nacieramy olejem z suszonych pomidorów (ok 2-3 łyżek). Posypujemy sowicie solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 4
Pieczemy przez pół godziny pod przykryciem w 175 st. C., a następnie przez 40 minut bez przykrycia w takiej samej temperaturze.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Jeden komentarz

  1. Wygląda pysznie, aż jeść się chce :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *