Biała dama

| 5 komentarze

Share Button

biala damaW sam raz na ostatki, ciasto grzechu warte. Bardzo szybkie, bez pieczenia. Jeszcze zdążycie je zrobić na wieczorną posiadówkę. Polecam! Nawet osoby na diecie poległy :)  

Biała dama

Składniki

masa serowa

masa budyniowa

posypka

Sposób przygotowania

Krok 1
Blachę wyłożyć biszkoptami. Skropić je syropem z brzoskwiń. Lekko!
Krok 2
Ubić śmietanę z cukrem. Dodać twarożek i miksować. Dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie. Na koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Szybko przełożyć masę na biszkopty.
Krok 3
Położyć warstwę herbatników. Skropić je syropem z brzoskwiń,
Krok 4
Ugotować 2 budynie z cukrem na 3 szkl mleka. Ostudzić. Dodać margarynę. Wyłożyć masę na herbatniki.
Krok 5
Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła. Dodać łyżkę cukru. Podsmażyć wiórki aż do uzyskania złocistego koloru. Posypać ciasto.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (5 votes cast)
Biała dama, 8.8 out of 10 based on 5 ratings

5 komentarzy

  1. Jaki rozmiar blachy trzeba użyć? :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Dużą, standardową, taką jak do większości ciast. Ok 20×30 cm

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Wygląda smakowicie :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. Ciasto wygląda smakowicie :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  5. Jaki twaróg powinien być? Mielony czy nie, chudy czy raczej tłusty? :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *