Marcinek

| 1 Komentarz

Share Button

marcinek

Niepozorne ale bardzo smaczne ciasto pochodzące z podlasia. Jego wykonanie jest pracochłonne ale moim zdaniem warto się pomęczyć. Jego smak jest niepodobny do niczego innego.

Marcinek

Sposób przygotowania

Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 26 równych części. Rozwałkować każdą z nich na okrągłe placki i wyciąć z każdego koło przy użyciu tortownicy( dzięki temu placki będą równe). Każdy piec w temperaturze 180' przed kilka minut, aż będzie lekko złoty. Rozwałkowanie placka trwa mniej więcej tyle co upieczenie poprzedniego. Placki pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać kwaśną śmietanę, sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Placki przekładać dużą ilością masy, aż ciasto będzie odpowiednio wysokie. Taka ilość składników zwykle wystarcza mi na 2 ciasta. Można odłożyć połowę upieczonych placków i wykorzystać ja np. za tydzień (wtedy przygotowujemy tylko połowę masy).
Krok 4
Górę ciasta posmarować kremem, włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kakao.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Marcinek, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Jeden komentarz

  1. I <3 it

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *