Kurczak pieczony w pikantnym sosie sojowym z warzywami

| 2 komentarze

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnego pieczonego kurczaka. Niewiele więcej pracy a efekt jest naprawdę super. Trochę odmienności nadaje potrawie dodatek orzeszków ziemnych.

Kurczak pieczony w pikantnym sosie sojowym z warzywami

Sposób przygotowania

Krok 1
Porcje kurczaka czyścimy, myjemy, solimy, pieprzymy i nacieramy ostrą papryką. Układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Pieczemy przez pół godziny.
Krok 2
W międzyczasie kroimy paprykę i cebulę na dość duże kawałki.
W garnku mieszamy gorący bulion drobiowy z sosem sojowym i sosem chilli. Wrzucamy pokrojone warzywa i orzeszki. Przyprawiamy wedle uznania. :)
Gdy całość się zagotuje, zagęszczamy mąką rozrobioną z zimną wodą. Chwilę gotujemy.
Krok 3
Z piekarnika wyciągamy brytfankę z kurczakiem i zalewamy sosem z warzywami. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na godzinę.

Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami. :)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Kurczak pieczony w pikantnym sosie sojowym z warzywami, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

2 komentarzy

  1. Świetny przepis, kurczak wygląda bardzo apetycznie. Warzywa pokrojone tak jak trzeba, nie za drobno. Gratulacje :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. wygląda pysznie:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *