Marcepanowe babeczki z rumem

| 2 komentarze

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Słodziutkie i aromatyczne muffiny tylko dla dorosłych. Rum jak widać dobry jest w każdej postaci, nawet zakamuflowany w cieście. :D

Miałam dziś okazję po raz pierwszy użyć silikonowych foremek, które przyniósł mi Mokołaaaj. I powiem Wam, że jestem z nich bardzo zadowolona. :)

Marcepanowe babeczki z rumem

Składniki

    Ciasto

    Polewa

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do tej samej miski zetrzeć na dużych oczkach tarki zmrożony marcepan.

    W drugiej misce widelcem roztrzepać jajka, dodać olej i rum - jeszcze raz roztrzepać. Wlać mleko i wymieszać.

    Mokre składniki wlać do miski z suchymi, wymieszać łyżką.
    Krok 2
    Masę przelać do foremek, do 2/3 ich wysokości.
    Piec w piekarniku nagrzanym do ok 190 st. C przez ok 25 minut.
    Krok 3
    Gdy babeczki trochę przestygną, przygotować polewę.
    Wystarczy rozpuścić w rondelku wszystkie podane składniki, wymieszać je aby dokładnie się połączyły. Babeczki polewać ciepłą masą marcepanową.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
    Marcepanowe babeczki z rumem, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

    2 komentarzy

    1. Ciekawe połączenie z rumem :P

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      • Rum co prawda jest delikatnie wyczuwalny, ale myślę że te 3 łyżki to wystarczająca ilość. :)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *