Piernik na piwie

| Brak komentarzy

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mimo, że piernik uważany jest za typowo świąteczne ciasto i w wielu domach gości tylko w Boże Narodzenie, ja uważam że jest to po prostu “zimowe ciasto”, które dobrze smakuje nie tylko przy świątecznym stole.
Przygotowując ciasto wypróbowałam przy okazji polewę czekoladową firmy HELIO. Dobrze się spisała, nie przesłodziła całości a jednak dała piernikowy dodatkowy smaczek. ;)

Piernik na piwie

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Dwie łyżki cukru zrumienić na patelni, dolać piwo i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać przyprawę do piernika, miód i resztę cukru. Gotować przez ok. 5 minut. Odstawić do przestudzenia.

W oddzielnym garnku rozpuścić masło i również ostudzić.
Krok 2
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Dodać przestudzone masło oraz roztwór przygotowany na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3
Ubić sztywną pianę z białek (z dodatkiem soli). Pianę wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami połączonymi w misce. Dodać posiekane orzechy włoskie i/lub laskowe oraz śliwki suszone.
Krok 4
Piec w wyłożonej papierem keksówce przez godzinę w temp. 190 st. C.

Jeszcze ciepłe ciasto polać rozpuszczoną polewą czekoladową i ewentualnie ozdobić bakaliami.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Piernik na piwie, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *