Produkty alkalizujące i zakwaszające

| 4 komentarze

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przeglądając fejsa przez przypadek trafiłam na pewną listę. Przypomniała mi ona problem kulinarny, z którym borykałam się będąc w stanie błogosławionym. Większość kobiet zapewne skojarzy co mam na myśli, ale tym, którzy nie wiedzą powiem, że każdy spożywany przez nas produkt ma określone Ph. Nasza krew znajduje się na poziomie 7,36 i do tej wartości powinniśmy dążyć.  Nie jest to jednak takie proste. Większość zjadanych przez nas posiłków niestety ma niski indeks Ph i przez to czujemy się niezdrowo. Oczywiście na co dzień tego nie odczuwamy. Co wrażliwsze osoby np: kobiety w ciąży lub refluksowcy znają ten stan i bardzo uważnie pilnują diety. Jeśli tego nie zrobią, gorzko żałują przez resztę dnia. Nawet jeśli dziś nie odczuwasz dolegliwości, lata nieprawidłowej diety dadzą o sobie znać w przyszłości.

Poniżej znajduje się niebieska lista produktów alkalizujących, które możemy jeść bez umiaru. Spis produktów pochodzi ze strony www.AkademiaWitalnosci.pl. Przepisałam ją sobie, aby mieć podręczną listę do wydruku.


alkalizujace

 Ph naszej krwi 7,36

Na zielonej liście wypisano produkty neutralne. Z tym, że z moich subiektywnych obserwacji wynika, że mleko bardzo zakwasza po jakimś czasie od wypicia. Dlatego lepiej go unikać, jeśli ktoś jest wrażliwy.

neutralne

Lista czerwona, to produkty, które nam nie sprzyjają. Powinniśmy ich unikać i podstawę naszej diety opierać na powyższych. Zwróćcie uwagę na Ph 2.0 – bolesna prawda :)

zakwaszajace

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Produkty alkalizujące i zakwaszające, 10.0 out of 10 based on 1 rating

4 komentarzy

  1. Jakiś czas temu musiałam odkwasić organizm i pamiętam jak bałam się, że nie dam rady przygotować niczego dobrego do jedzenia z alkalizującyhc produktów (dodatkowo musiałam zastosować dietę rozdzielną) co w praktyce okazało się łatwizną :) Gorzej było z ograniczeniem czekolady, to dopiero była katorga ;) Bardzo przydatna lista, bardzo!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Osobiście nigdy nie miałam problemów związanych z tym tematem, ale warto wiedzieć więcej. I warto zachować umiar we wszystkim :)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Warto do tego dodać, że przy nadkwasocie dobrze jest stosować ksylitol zamiast cukru, bo nie zakwasza. A jeszcze przeczytałam, że proso (np. jako kasza jaglana) to jedyny produkt zasadowy wśród zbóż.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. Dziękuję za artykuł :) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *