Słodko-zaskakująca sałatka ryżowa z curry

| 1 Komentarz

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedna z moich ulubionych sałatek, a na pewno najlepsza w kategorii “ryżowe”.
Jej przygotowanie zajmuje tyle czasu co ugotowanie i przestudzenie ryżu, tak więc mieści się również w kategorii “dla niespodziewanych gości”.
Orzeszki ziemne można zastąpić włoskimi, jeśli ktoś takowe lubi bardziej. ;)

Słodko-zaskakująca sałatka ryżowa z curry

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Orzeszki ziemne wyłuskać. Ananasa pokroić w kostkę.
Krok 2
Do wystudzonego ryżu dodać suchego tuńczyka, orzeszki, rodzynki i ananasa.

Doprawić curry i wymieszać z majonezem (lub majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym).
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Słodko-zaskakująca sałatka ryżowa z curry, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Jeden komentarz

  1. Pomysł sprawdziłem, lecz poddałem modyfikacji. Zamiast majonezu sam jogurt, tuńczyk wraz z oliwą, oraz orzechy ziemne wymieniłem na orzechy pecan i nerkowca. Ponadto podałem na liściach sałaty i dorzuciłem natkę pietruszki. Przed podaniem na godzinkę do lodówki. W tej wersji żona wymiotła talerz do czysta!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *