Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – danie konkursowe

| 1 Komentarz

Share Button

łosoś ze szpinakiem w cieście francuskimKolejnym nadesłanym daniem jest pyszny warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Jak twierdzi autorka – Monika Kreczmer – na pewno sprawdzi się na sylwestra. 

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Ciasto francuskie dzielimy na pół.
Na każdą z połówek wykładamy filety łososia, który solimy delikatnie.
Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masełko.
Dodajemy szpinak i mieszamy aż do jego całkowitego rozmrożenia.
Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz, bazylię i oregano.
Na sam koniec dodajemy kawałki sera blue i mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem.
Krok 2
Następny krok to przełożenie szpinaku na łososia.
Boki ciasta francuskiego nacinamy ukośnie - będziemy je przeplatać, żeby powstał a'la warkocz.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem, gotowe danie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20-25 min.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Jeden komentarz

  1. Już po Świętach, trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odpowiedz na „Wypoczynek KaszubyAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone znakiem *