Panierowany łosoś z zielonym puree – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

panierowany losos z zielonym pureeMuszę przyznać, że danie powala swoim wyglądem. Te kolory, chrupiąca panierka… Mniam! Autorka – Marta Wolińska.

Panierowany łosoś z zielonym puree

Sposób przygotowania

Krok 1
Danie jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania. Ziemniaki i brokuła ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie- w trakcie gotowania zajęłam się resztą składników. Orzechy i płatki kukurydziane lekko zmiksowałam w blenderze (można je tez po prostu rozgnieść).
Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni.
Krok 2
Łososia umyłam, osuszyłam i lekko oprószyłam solą. Nasmarowałam go jogurtem i skropiłam sokiem z cytryny- można wcześniej oba te składniki po prostu ze sobą wymieszać. Na koniec każdy filet dokładnie obsypałam panierką, również po bokach i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam bez przykrycia prze 20 minut, do zrumienienia się panierki.
Krok 3
Brokuła zblendowałam z ziemniakami i mleczkiem zagęszczonym na gładka masę.
Całość podałam z pomidorkami koktajlowymi.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Panierowany łosoś z zielonym puree - danie konkursowe , 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *