Domowy paprykarz szczeciński – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

paprykarz szczecinskiKolejnym daniem jest paprykarz ze śledzia i szprota autorstwa Pauliny Kubasiak. Wygląda pysznie a i pomysł niebanalny. 

Domowy paprykarz szczeciński

Sposób przygotowania

Krok 1
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Krok 2
Paprykę kroimy na 4 części, usuwamy nasionka. Układamy na blaszce do pieczenia skórką do góry i pieczemy pod samą grzałką przez 25 minut w 200 stopniach. Upieczoną wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut. Następnie usuwamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
Krok 3
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu z cukrem, dodajemy posiekany czosnek i startą marchew. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. Usuwamy ziele i liść i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 4
Ryby wykładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy ryż, paprykę oraz przesmażone warzywa, koncentrat i ketchup, doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Gotowy paprykarz przekładamy do słoiczków, na wierzch wlewamy łyżeczkę oliwy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Wystarczy na 3-4 słoiczki.
SMACZNEGO!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Domowy paprykarz szczeciński - danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *