Dorsz po grecku z ziołami – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

dorsz po grecku z ziołamiPierwsze nadesłane danie konkursowe z dorszem w roli głównej nadesłała Aleksandra Skarżyńska. Trzymamy kciuki! 

Dorsz po grecku z ziołami

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Jajka łączymy z mąką, wodą gazowaną solą i pieprzem - robimy z nich ciasto naleśnikowe.
Rybę myjemy osuszamy i kroimy w kawałeczki. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Układamy na dnie półmiska.
Krok 2
Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki.
Krok 3
Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorące wrzucamy warzywa i pozwalamy aby wchłonęły tłuszcz po czym przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy warzywa- co jakiś czas mieszając. Po 10 -15 min dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy zioła i przyprawy i jeszcze dusimy z 5 minut po czym przekładamy na rybę.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (2 votes cast)
Dorsz po grecku z ziołami - danie konkursowe, 7.5 out of 10 based on 2 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *