Świąteczna brioszka z makiem

| Brak komentarzy

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Święta już zapasem. Z racji tego, że nasz blog powstał niecały rok temu, już po Świętach Bożego Narodzenia nie ma tu zbyt wielu świątecznych przepisów, jednak w najbliższych dniach możecie się takowych spodziewać. :)

Dziś drożdżowa brioszka (brioche) z makiem, do której wykorzystałam gotową masę makową firmy HELIO. Gorąco ją polecam! Jest smaczna i przede wszystkim nie odstaje od ciasta po upieczeniu. :)

Świąteczna brioszka z makiem

Składniki

    ciasto

    dodatki

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Wbić jajko. Rozpuścić 3 łyżki masła i dodać do mąki.
    Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wlać do miski z pozostałymi składnikami.
    Krok 2
    Z powyższych składników wyrobić ciasto, zagniatać je przez kilka minut aż będzie odstawało od dłoni i stanie się gładkie.
    Krok 3
    Wyrobione ciasto pozostawić w misce na pół godziny do wyrośnięcia.
    Krok 4
    Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkowywać cienkie placki, wykrawać paski o długości ok 12 cm i szerokości 4 cm.
    Krok 5
    Na prawie całej długości paska ciasta rozsmarować masę makową HELIO. Zawijać i ustawiać ruloniki jeden obok drugiego w okrągłym naczyniu/foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Posmarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem.
    Krok 6
    Piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

    Można opruszyć cukrem pudrem.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
    Świąteczna brioszka z makiem, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *