Torcik kawowy

| Brak komentarzy

Share Button

torcik kawowy

Pyszny, nie za słodki deser z kawą i odrobiną alkoholu.

Torcik kawowy

Składniki

    Biszkopt

    Masa kawowa

    Polewa

    Sposób przygotowania

    Biszkopt
    Krok 1
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, aby powstała gładka, lśniąca masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
    Krok 2
    Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej, a następnie delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą około 20-25 min. w 180°C.
    Krok 3
    Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody przez 10 min. Zaparzamy szklankę mocnej kawy najlepiej rozpuszczalnej i dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodajemy alkohol, a drugą część kawy odrobinę słodzimy.
    Masa kawowa
    Krok 4
    Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy porcjami kawę z żelatyną i alkoholem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem.
    Polewa
    Krok 5
    W rondelku rozpuszczamy margarynę wraz z cukrem i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nie można dopuścić do zagotowania. Lekko studzimy.
    Krok 6
    Biszkopt nasączamy posłodzoną kawą (można też nie słodzić). Wykładamy masę, wyrównujemy i polewamy polewą w dowolny wzorek. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
    No results.
    TitleVotesRatingReview

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
    Torcik kawowy, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *