Pierogi ze szpinakiem i marchewką

| Brak komentarzy

Share Button

Pierogi ze szpinakiem i marchewką
Moja wariacja na temat pierogów ze szpinakiem. Danie okazało się być strzałem w dziesiątkę, choć przyznam – trochę się bałam, że to będzie pudło… Nigdy nie jadłam szpinaku z marchewką. A tu proszę – całkiem fajne połączenie.:)

Obowiązkowo do przetestowania dla pierogozjadaczy. :D

Pierogi ze szpinakiem i marchewką

Składniki

    Ciasto

    Farsz

    Sposób przygotowania

    Farsz
    Krok 1
    Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki.
    W międzyczasie na patelni odparowujemy szpinak z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Gdy większość wody odparuje, dodajemy startą marchewkę. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 min. Zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do przestygnięcia.
    Ciasto
    Krok 2
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.
    Krok 3
    Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy.

    Ulepione pierogi wrzucamy do duzego garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Krok 4
    Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pierogow.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
    Pierogi ze szpinakiem i marchewką, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *