Moja wariacja na temat pierogów ze szpinakiem. Danie okazało się być strzałem w dziesiątkę, choć przyznam – trochę się bałam, że to będzie pudło… Nigdy nie jadłam szpinaku z marchewką. A tu proszę – całkiem fajne połączenie.:)
Obowiązkowo do przetestowania dla pierogozjadaczy.
Pierogi ze szpinakiem i marchewką
Składniki
Ciasto
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- szczyptasoli
Farsz
- Ok 200 gram mrożonego szpinaku
- 1 dłuża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Farsz | |
Krok 1 | |
Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. W międzyczasie na patelni odparowujemy szpinak z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Gdy większość wody odparuje, dodajemy startą marchewkę. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 min. Zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do przestygnięcia. | |
Ciasto | |
Krok 2 | |
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia. | |
Krok 3 | |
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy. Ulepione pierogi wrzucamy do duzego garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. | |
Krok 4 | |
Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 pierogow. |