Wiśniowo-biszkoptowe ciasto “Mała Mi”

| 6 komentarze

Share Button

Wiśniowo-biszkoptowe ciasto mała mi

Ciasto widziałam w internecie pod nazwą “Mała Mi” choć według mnie pasuje raczej nazwa “Mała Królewna”. Wygląda tak słodko. :) I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo słodkie. Czuć przede wszystkim wiśnie, których smak łagodzą biszkopty. Robiłam je wczoraj po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Może zagości u mnie na Boże Narodzenie obok tradycyjnych ciast z bakaliami i sernika?

Wiśniowo-biszkoptowe ciasto “Mała Mi”

Składniki

    Biszkopt

    Masa budyniowa

    Masa śmietanowa

    Do przybrania

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Białka ubić z odrobiną soli. Następnie dodać do nich cukier i żółtka. Miksować aż cukier się rozpuści. Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną przez sito, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać kilka kropli aromatu rumowego oraz 2 łyżki oleju. Wymieszać wszystkie składniki.

    Piec w prostokątnej formie w 180 °C przez 35 minut.
    Krok 2
    Proszek budyniowy rozpuścić w szklance soku wiśniowego. Resztę soku zagotować. Gdy zacznie wrzeć wlać budynie rozrobione w soku i gotować aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Gorącą masę rozsmarować na upieczonym wcześniej biszkopcie.

    Na ciepłym budyniu ułożyć równomiernie biszkopty.
    Krok 3
    Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia, ale nie można pozwolić aby stężały.

    Gdy galaretka jest już zimna (ale jeszcze płynna;)) ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru. Wlewamy galaretki do śmietany i łączymy mikserem.

    Masę wylewamy na budyń i biszkopty. Po ok 10 minutach, gdy masa lekko stężeje dekorujemy ciasto wisienkami lub malinkami.
    Krok 4
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Krok 5
    Przepis znalazłam na stronie mish-mash-mission.blogspot.com i zamieszczam z moimi drobnymi zmianami. ;)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
    Wiśniowo-biszkoptowe ciasto "Mała Mi", 10.0 out of 10 based on 7 ratings

    6 komentarzy

    1. Ja je nazwałam pierwotnie Mała Mi , gdy doszłyśmy z koleżanką do wniosku, że trzeba stworzyć konkurencję dla Shreka ;) głównie ze względu na ‘malinkowy’ koczek – taki jak miała Mała Mi w Muminkach ;-)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    2. Może właśnie ze względu na te wiśnie “Mała Mi”? Tak czy inaczej – wygląda ślicznie i bardzo apetycznie :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    3. Macie racje, chyba o ten “koczek” chodzi. :) Choć cała kolorystyka już nie jest dosłownie taka… Może jakby masy zrobić truskawkowe (żeby były bardziej czerwone) i na spód dać mocno czekoladowy biszkopt… Hm nowa wersja mi chodzi po głowie. :D

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. Uwielbiam ciasta tego typu, bardzo często robię podobne, a jeśli chodzi o to, to podoba mi się nazwa i jak się tak przyglądam temu kawałkowi na zdj. , to też uważam ze z tą nazwą to chodzi o “koczek” małej Mi.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    5. Wygląda na leciutkie i niezwykle smaczne. Kocham wszelkie połączenia biszkoptu z galaretką, to w dodatku z atrakcyjną masą. Musi być duże mniam.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    6. małe pytanko, jaki najlepiej sok wiśniowy? :) wygląda pysznie i właśnie chcę spróbować a nie jestem dobra w wypiekach

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *