Cebularze

| 4 komentarze

Share Button

cebularze

Pachnące cebulką, pyszne i mięciutkie cebularze, idealne na podwieczorek lub kolację.

Cebularze

Składniki

Sposób przygotowania

Rozczyn
Krok 1
W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru, zagęszczamy lekko dwiema łyżkami mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto
Krok 2
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego resztę mleka (pół szklanki), lekko podgrzewając, tak aby nie zaparzyć drożdży. Mąkę mieszamy z solą, a następnie dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, mleko z masłem oraz roztrzepane jajko. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut).
Cebulka
Krok 3
W międzyczasie cebulę kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Solimy i dosypujemy mak, studzimy.
Ciasto
Krok 4
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na bułeczki, które lekko spłaszczamy (mi wychodzi 9 sztuk). Jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (30 min.).
Krok 5
Na gotowe ciasto wykładamy cebulkę, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 min. w 180°C.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cebularze, 10.0 out of 10 based on 1 rating

4 komentarzy

  1. Lubię cebulaki, ale z makiem? Pierwsze widzę. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. o ooo :) ale mi smaka narobiłaś :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Prawdziwe cebularze są właśnie z makiem :) Moje może nie wyglądają idealnie, ale smakują nieziemsko!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. Wyglądają pysznie, bardzo lubię cebulaki:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *