Strogonow

| 3 komentarze

Share Button

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Strogonow to danie, które lubiłam zawsze, a dni w które mama go przygotowywała były dla mnie jak święto. ;) Najbardziej lubię go zagryzać świeżą bułeczką, ale zdarzyło mi się jeść strogonowa również z grubym makaronem. :D W oryginale strogonowa robi się z wołowiny, ale moim zdaniem tańszy zamiennik – polędwiczka wieprzowa – też się sprawdza. :)

Strogonow

Sposób przygotowania

Krok 1
Mięso pokroić na wąskie paseczki o długości ok. 2 cm. Podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę również przełożyć do garnka. Zalać bulionem warzywnym.
Krok 2
Ogórki pokroić w niezbyt drobną kostkę. Wrzucić do garnka i ciągle gotować na małym ogniu. Pieczarki pokroić na kawałki lub plastry i bez podsmażania wrzucić do garnka (w ten sposób nie ściemnieją).
Krok 3
Do gotujących się warzyw z mięsem dodać koncentrat i musztardę. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką - wedle uznania (moim zdaniem lepiej smakuje pikantne).
Krok 4
Jeśli chcecie, aby sos był gęstszy możecie go zagęścić łyżką mąki wymieszana z zimną wodą.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (6 votes cast)
Strogonow, 9.0 out of 10 based on 6 ratings

3 komentarzy

  1. Oj żebym miał kiszoniaki to bym w środę poświętował

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *