Bułeczki pszenno-żytnie z pestkami dyni

| 1 Komentarz

Share Button

Bułki pszenno-żytnie
Pierwszy raz piekłam takie bułeczki. Jednocześnie mogę zapewnić, że to dopiero początek… Zamierzam piec bułeczki częściej. ;) Są mega pyszne, na ciepło – chrupiące, po wystudzeniu – mięciutkie.
Mają tylko jeden minus, zrobienie ich zajmuje sporo czasu.

Bułeczki razowe z pestkami dyni

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Mąkę z solą wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, dodać łyżkę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min w ciepłe miejsce.
Krok 2
Dodać pozostały miód, posiekane pestki, 3/4 szklanki wody i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić pod przykryciem a ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 porcji, uformować z nich bułeczki i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Na wierzchu naciąć na krzyż, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Krok 4
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bułeczki posypać mąką i przybrać pestkami dyni.
Krok 5
Do piekarnika wstawić metalową miskę z wodą. Piec bułki przez 30 minut w 200 st. C.
Krok 6
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" s. 402
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Bułeczki pszenno-żytnie z pestkami dyni, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Jeden komentarz

  1. Wyglądają pysznie i pewnie też tak smakują:) , a to, że zajmują dużo czasu akurat mi nie przeszkadza, bo zrobię sobie więcej za 1 razem i pomrożę na bardziej zapracowene dni:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *