Dyniowa zupa mleczna z zacierkami

| 5 komentarze

Share Button

Zupla mleczna z dyni
Zupa mleczna, którą odkąd sięgam pamięcią robiła moja mama. To smaczna alternatywa dla wytrawnych zup przygotowywanych na bazie dyni. Doskonała na śniadanie lub kolację. :)

Dyniowa zupa mleczna z zacierkami

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Dynię drobno pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą ponad poziom dyni. Gotować około pół godziny, aż dynia będzie bardzo miękka. Odlać wodę a dynię rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 2
W międzyczasie, z jajka, wody i mąki zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości rodzynek.
Krok 3
W garnku zgrzać mleko i ugotować w nim zagniecione kluseczki. Kluski odcedzić a do garnka z mlekiem wrzucić ugotowaną wcześniej dynię i dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia.

Podawać z kluskami i ewentualnie dosładzać. ;)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Dyniowa zupa mleczna z zacierkami , 10.0 out of 10 based on 3 ratings

5 komentarzy

  1. O to bardzo ciekawe. Nasza mama mrozi dynię i dorzuca ją do zupy mlecznej z zacierkami. Też nieźle smakuje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Uwielbiam zupy mleczne, a dyniowej jeszcze nie próbowałam, wiec napewno wypróbuje ten przepis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Super przepis :) polecam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *