Nadziany kalafior

| Brak komentarzy

Share Button

nadziany kalafiorWidziałam już przeróżne wersje tej potrawy, ale dysponując ładnym kalafiorkiem, dziś postanowiłam popracować nad swoją. Zapraszam do wypróbowania. Można dodać różne inne warzywa: pomidory, kukurydzę, marchewkę, czego dusza zapragnie.

Nadziany kalafior

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
nadziany kalafior 2
Oczyścić kalafior z twardych części i liści. Zblanszować kilka minut w gorącej wodzie. Odłożyć na bok.
Krok 2
nadziany kalafior 1
Wymieszać mięso mielone z posiekanymi warzywami, jajem, bułką i pokrojonym w kostkę serem. Przyprawić porządnie, wiedząc, że spora część smaku przejdzie na kalafiora.
Krok 3
Napełniać przestrzenie między różyczkami kalafiora mięsem mielonym. Tym, co zostanie obkleić wierzch główki. Posypać delikatnie jeszcze jednym plasterkiem sera pokrojonym w kostkę.
Krok 4
nadziany kalafior 3
Spryskać naczynko żaroodporne oliwą, podlać wodą i przełożyć nafaszerowaną główkę kalafiora do naczynka. Nakryć pokrywką. Wtedy równomiernie się przepiecze. Pokrywkę należy zdjąć na 15 minut przed końcem pieczenia. Zyskamy chrupiącą górę. Piec do miękkości. U mnie piekło się trochę ponad godzinę, ale nie patrzyłam dokładnie na zegar.
Krok 5
Podawać z warzywami, np. z marynowaną papryką.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Nadziany kalafior, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *