Kociołek

| 3 komentarze

Share Button

kociołekRodzinne spotkanie to dobry powód, aby zjeść coś pysznego i zdrowego. W leniwy weekendowy dzień proponuję coś, co przygotowuje się samo, a my możemy sobie odpocząć, tudzież porobić coś ciekawszego niż stanie przy garach. Pomoże nam w tym wolnowar, tzw slow cooker. Potrawę dedykuję Julicie i Adrianowi :)  

Kociołek

Sposób przygotowania

Krok 1
Do przygotowania potrawy będziemy potrzebować wolnowaru, tzw. slow cooker.
Krok 2
Obieramy i myjemy warzywa. Młode marchewki po prostu myjemy i bez obierania dodajemy do potrawy. Pozostałe produkty należy pokroić na podobnej wielkości kawałki. Proporcje mogą być dość dowolne. Za wyjątkiem buraków. Tutaj proponuję max 2, bo jeśli będzie więcej, zdominują smak i kolor potrawy.
Krok 3
Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Do osobnej miski wrzucić pokrojone warzywa prócz buraków. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Buraczki pokroić do osobnego naczynia i również doprawić.
Krok 4
Warstwami układać warzywa, buraczki i mięso, przyprawiając każdą warstwę równomiernie zielem, listkiem, papryką i vegetą. Powinno wyjść ze 3 takie warstwy.
Krok 5
Podlewamy odrobinę wodą, choć nie jest to konieczne. Przykrywamy wolnowar pokrywką. U mnie są 3 poziomy - high, medium i low. Nastawiamy na najwyższą temperaturę - high. Potrawa dusiła się 6 godzin do miękkości.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (3 votes cast)
Kociołek, 8.0 out of 10 based on 3 ratings

3 komentarzy

  1. Ten przepis to jakieś nieporozumienie, przydałyby sie ilości np: 1kg schabu, 2 pomidory

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. W kociołku to jest dobre, że możesz wrzucić co chcesz i ile chcesz. Ściślej ujmując, zwykle daję ok 0,5 kg mięsa i warzywa na oko, tak jak lubię.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Dokładnie…co to za przepis. Poza tym przydaloby sie jeszcze dodac jakiej pojemnosci wolnowar,bo sa rozne. A dla kogos kto zaczyna przygode z wolnowarem czas,wyszczegolnione wagowo i ilosciowo produkty to podstawa. Kompletnie niedorobiony przepis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *