Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

| 2 komentarze

Share Button

Rogaliki z marmoladą różaną
Rogaliki z marmoladą z róży a do tego kubek ciepłego mleka lub kakao to mój ulubiony jesienny zestaw. :) Zrobienie ich co prawda zajmuje trochę czasu, ale wyobraźcie sobie ten piękny zapach roznoszący się po całym mieszkaniu… Warto się pomęczyć. ;)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Mleko odrobinę podgrzać, margarynę roztopić.
Do dużej miski wsypać mąkę i cukier. Rozdrobnić drożdże i wsypać do mąki. Wbić jajko oraz wlać margarynę i wymieszać. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto.
Wyrobione elastyczne ciasto zwinąć szczelnie w torebkę foliową i włożyć do miski wypełnionej gorącą wodą. Odstawić na ok 20 minut.

W tym czasie można rozpocząć nagrzewanie piekarnika do 180 st. C.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto* podzielić na kilka kulek wielkości pięści i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać okręgi o wielkości dużego talerza. Każdy okrąg dzielić na 8 równych trójkątów.

U podstawy trójkąta położyć ok 1/3 łyżeczki marmolady, zawinąć rogalik i dokładnie skleić. Wierzch rogalika posmarować masłem i posypać cukrem.

*może nabrać trochę wilgoci, wtedy warto wgnieść w nie jeszcze trochę mąki
Krok 3
Rogaliki piec do zarumienienia, ok. 15-20 minut w 180 st.C.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

2 komentarzy

  1. Te rogaliki sa naprawdę pyszne:-) polecam

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  2. :) chyba muszę je znowu upiec :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *