Pikantny sos pomidorowy na zimę

| Brak komentarzy

Share Button

Pikantny sos pomidorowy na zimę
Pikantny sos pomidorowy na zimę przyda się zarówno do gołąbków jak i na spód pizzy. Myślę, że znajdę dla niego kilka zastosowań. I można zużyć miąższ pozostały po produkcji suszonych pomidorów. ;)

Pikantny sos pomidorowy

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. *
Cebulę i paprykę pokroić w mikrokosteczkę :P i również wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, aż woda wyparuje.

*Jeśli robicie lub zamierzacie robić suszone pomidory to możecie do tego sosu zużyć miąższ wydrążony z pomidorów. Ja tak zrobiłam i nie żałuję. ;)
Krok 2
Ugotowane warzywa zblendować na gładką masę. Dodać ocet, musztardę, gorczycę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gorący sos wkładać do suchych słoików, szybko zakręcać i odwrócić nakrętką do dołu. Nie wekować.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Pikantny sos pomidorowy na zimę, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *