Kawa “śliwka w czekoladzie”

| 2 komentarze

Share Button

kawa śliwka w czekoladzieW sklepach sezon na śliwki trwa na całego . Ale ile można jeść surowe śliwki albo placek ze śliwkami? Mam dla Was coś specjalnego do przetestowania w ten deszczowy weekend.  

Kawa “śliwka w czekoladzie”

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Do kawiarki wsypać 2 łyżki kawy mielonej i dodać miąższ ze śliwki. Nastawić na palnik, aż się przedestyluje. Wlać kawę do 2 wysokich szklanek. Powinno wyjść trochę więcej niż 1/3 szklanki płynu.
Krok 2
Zagotować mleko z odrobiną soli. W szklance rozrobić kakao z cukrem. Jak je dobrze wymieszam na sucho, to prawie nie mam później grudek. Zalać proszek wrzącym mlekiem. Najpierw odrobinkę, rozmieszać porządnie i później do końca szklanki. Rozlać kakao do szklanek z kawą. Powinno jeszcze zostać miejsce na piankę, powiedzmy 2-3 cm od krawędzi szklanki.
Krok 3
Niewykorzystaną resztę zagotowanego mleka spienić i wlać do pełna do napoju. Wymieszać wszystko w szklankach. Bez obaw o piankę, i tak wypłynie na wierzch. Mieszać porządnie.
Krok 4
Na wierzch pianki zetrzeć na tarce odrobinę suszonej śliwki. Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Kawa "śliwka w czekoladzie", 10.0 out of 10 based on 2 ratings

2 komentarzy

  1. A ile ma być cukru?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Zapomniałam o cukrze, przepraszam :) ale już uzupełnione!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *