Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną

| Brak komentarzy

Share Button

zapiekanka z rybą i kaszą gryczanąZapewne większość ludzi widząc kaszę gryczaną nie zapała entuzjazmem. Ja też tak miałam. Do czasu, aż na nowo ją odkryłam. Lekko orzechowy smak kaszy, odrobina pomidorka ze śmietaną i ryba bez ości to niepozorne, ale bardzo smaczne połączenie. Warto dać mu szansę.

Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Ugotować kaszę w torebkach w osolonej wodzie. Można od razu wrzucić i fasolkę, aby razem się ugotowała. Kiedy będą gotowe poddusić je na głębokiej patelni podlewając wodą. Dodać paprykę pokrojoną w kawałki oraz cebulki pokrojone na ćwiartki. Kiedy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Odstawić na chwilę.
Krok 2
Przyprawić filety rybne, obtoczyć je w bułce tartej, następnie w jajku i usmażyć na rumiano.
Krok 3
Połowę usmażonej ryby wyłożyć na dno naczynka żaroodpornego. Pokryć to wszystko kaszą z sosem pomidorowym i warzywami. Zostawić parę łyżek. Wyłożyć drugą połowę usmażonej ryby na wierzch. Posypać jeszcze odrobiną kaszy z sosem po wierzchu, aby ryba nie była sucha. Będziemy ją jeszcze zapiekać. Ułożyć na wierzchu plastry sera.
Krok 4
Piec ok pół godz, aż będzie widać, że ser się apetycznie zrumienił.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *