Pomidory faszerowane mięsem mielonym

| 2 komentarze

Share Button

pomidory faszerowanePomysł na lekki, zdrowy obiad. Można je podać na przykład z ryżem, albo z ugotowanym kalafiorem, posypanym bułką tartą. Nadają się również na imprezy rodzinne. 

Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Pomidorom obciąć wieczko (część z zieloną łodyżką). Wydrążyć zawartość, odłożyć na bok koszyki, a miąższ pomidora pokroić w małe kawałki. Następnie w rondlu zagotować do miękkości, mieszając często. Przelać sos przez sitko do garnka. Zapewne sos będzie zbyt rzadki, toteż na tym etapie warto odlać część wody. Dopiero wtedy przetrzeć pozostałą część sosu przez sitko prosto do masy mięsnej. Dodać pozostałe składniki. Rozmieszać masę, przyprawić. Dolać trochę ketchupu do smaku. Mięso i wszystkie warzywa mają być surowe. Powinna powstać niezbyt gęsta masa.
Krok 2
Napełniamy pomidory masą i ustawiamy je w żaroodpornym naczynku spryskanym oliwą. Przykrywamy każdy wieczkiem z odciętej na początku części pomidora. Zostawiamy łodyżkę.
Krok 3
Pieczemy do miękkości.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (6 votes cast)
Pomidory faszerowane mięsem mielonym, 9.3 out of 10 based on 6 ratings

2 komentarzy

  1. Wow wyglądają mega, muszę zrobić:D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. na pewno smakują rewelacyjnie :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *