Faszerowana cukinia

| 2 komentarze

Share Button

Cukinia faszerowana
Banalne danie z cukinią w roli głównej, którego przygotowanie zajmuje dosłownie 45 minut włącznie z pieczeniem. Idealne na lekki letni obiad lub kolację.

Faszerowana cukinia

Składniki

Opcjonalnie

Sposób przygotowania

Krok 1
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Obie połówki podzielić jeszcze na 3 części w poprzek - tak aby powstało 6 łódeczek. Wydrążyć nasiona.
Krok 2
Paprykę pokroić w krótkie paseczki, pieczarki w ósemki, cebulę w grubsze piórka. Warzywa ułożyć z górką* w cukiniowych łódeczkach. Jeśli chcecie możecie również dodać pokrojony w paseczki boczek.
Posypać solą, pieprzem, zieleniną i serem.

* warzywa zmaleją podczas pieczenia więc trzeba nałożyć ich jak najwięcej.
Krok 3
Zapiekać na blaszce wyłożonej pergaminem przez 35 minut w 180 st. C.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (5 votes cast)
Faszerowana cukinia, 8.8 out of 10 based on 5 ratings

2 komentarzy

  1. Uwielbiam!! Ja dodaję jeszcze do tego przyprawione i podsmażone mięsko mielone. Mniam!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  2. Nom z mięsem super :) ale robiłam je jako dodatek do grilla więc stwierdziłam, że wersja bez mięsa będzie lepsza. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *