Agrestowe kruche ciasto z bezą

| 3 komentarze

Share Button

Kruche agrestowe ciasto z bezą
Ciasto i kompot to jedyne co mi przychodzi do głowy, kiedy myślę jak spożytkować agrest z przydomowego ogródka. Kompot już był, teraz czas na ciasto. W połączeniu z bezą powstał wyrazisty słodko-kwaśny smak.

Agrestowe kruche ciasto z bezą

Składniki

Ciasto

Beza

Sposób przygotowania

Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto.* Ciastem wyłożyć foremkę do tarty, po brzegi.

*margaryny nie roztapiać ;)
Krok 2
Na ciasto wyłożyć odszypułkowane i umyte owoce agrestu. Jeśli boicie się, że ciasto może być zbyt kwaśne, możecie owoce posypać odrobiną cukru pudru.
Krok 3
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 st. C.
Krok 4
Gdy ciasto będzie się piekło, przygotować bezę.
Do białek dodać szczyptę cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie wsypać cukier i ubijać dalej, aż piana stanie się błyszcząca.
Krok 5
Po 30 minutach pieczenia wystawić ciasto z piekarnika i na owoce wyłożyć pianę z białek. Zapiekać przez 15 min. w 180 st. C.
Krok 6
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z bloga ChlebMiejski http://chlebmiejski.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-agrestem-i-beza.html?showComment=1374309539635#c728910951901125927
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Agrestowe kruche ciasto z bezą, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

3 komentarzy

  1. uwielbiam ciasta z bezą! agrestowe musi być pyszne :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  2. Piękna beza ,bardzo smacznie się prezentuje,pozdrawiam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  3. Dzięki za miłe komentarze. Jest pyszne… kwaśne jak cholera, ale pyszne. :) )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *