Sok i konfitury z truskawek

| 1 Komentarz

Share Button

sok i konfitura z truskawekJeśli macie możliwość zorganizować większą ilość truskawek, warto ich smak zatrzymać na dłużej. Sezon na nie trwa rozpaczliwie krótko.  Dzisiaj zdradzę Wam jak przygotować soczek i konfitury. Pomyślcie jak przyjemnie będzie zimą wypić taki aromatyczny, słodki napój. Polecam również młodym mamom, które dbają o odżywianie małych dzieci.  

Sok i konfitura z truskawek

Składniki

sok

konfitura

Sposób przygotowania

Krok 1
Truskawki należy odszypułkować i opłukać. Na dno garnka wlać troszkę wody, aby truskawki na początku się nie przypalały, póki nie puszczą soku. Ze względu na dużą ilość owoców, aby było szybciej, gotowałam je w dwóch dużych garnkach i w dwóch turach.
Krok 2
Gotować owoce, aż będą miękkie i wypłynie z nich sok. Następnie sok należy odcedzić do osobnego garnka. Ja użyłam do tego celu sitka. Efektem końcowym powinny być dwa osobne garnki, w jednym sok, w drugim masa truskawkowa na konfitury. Najpierw zajmiemy się sokiem.
Krok 3
Sok zagotować. Kiedy będzie już gorący wsypać cukier. Za pierwszym razem na 6L soku dałam 1,5 kg cukru, a na 4L 1 kg. Oczywiście nie są to ściśle określone proporcje. Można dodać tyle, ile lubimy. Należy pamiętać, że sok, to nie kompot. Sok jest koncentratem i musi być bardzo słodki, bo rozrabiamy go później z wodą przed samym podaniem.
Krok 4
Na wrzącym soku utworzy się piana. Należy ją zebrać jak szum. Wtedy dopiero przelewamy go do butelek, bądź też słoików. Ja lubię używać do tego zbieranych przez całą zimę butelek po różnych pysiach, kubusiach, czy innych napojach. Są bardzo poręczne. Kiedy już mamy sok w butelkach, upewniamy się że zakrętka i gwint są suche i zakręcamy. Mamy gotowy soczek, który możemy dumnie postawić w spiżarni. Warto podpisać butelki z sokiem np: truskawka 2013, bo jeśli robimy również przetwory z innych owoców, możemy mieć problem ze zidentyfikowaniem. Wszystkie będą wyglądać podobnie.
Krok 5
Teraz przejdziemy do konfitur. Gotujemy pozostałą masę truskawkową, aż owoce będą się rozpadać. Tutaj mamy możliwość wybrać, czy lubimy całe owoce w konfiturze, wtedy gotujemy krócej, czy też ma być truskawkowa papka, wtedy gotujemy do miękkości. Ja zrobiłam dwie wersje. Jedna przyda mi się do naleśników (całe owoce) , drugą posmaruję kanapkę (owoce rozpadające się). Kiedy osiągniemy wybrany poziom konsystencji wsypujemy cukier żelujący 2:1. Gotujemy jeszcze 1-3 minuty.
Krok 6
Nakładamy konfitury do słoików, dbając, aby gwinty i zakrętki były czyste i suche. Zakręcamy. Nalewamy wody do garnka i podgrzewamy, aby woda miała temperaturę zbliżoną do słoików. Wtedy wstawiamy słoiki z konfiturą do garnka i gotujemy 10-15 minut. Jeśli wstawimy gorący słoik przetworami do zimnej wody, możemy zbierać nasze konfitury ze ścian i sufitu. Słoik pęknie. Woda ma bardzo delikatnie się gotować. Na najmniejszym ogniu. Po upływie tego czasu wyjmujemy słoiki z wody i zostawiamy do ostygnięcia.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Sok i konfitury z truskawek, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Jeden komentarz

  1. Właśnie dostałam takie przetwory od mamy:) Pycha!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *