Puchowa kaszka z truskawkowym sosem

| 1 Komentarz

Share Button

Puchowa kaszka z sosem truskawkowym
Coś dla tych, którzy tak jak ja jeszcze nie wyrośli z kaszy manny na dobranoc. :D Z dodatkiem świeżych truskawek i gorącego truskawkowego sosu… niebo. :)

Puchowa kaszka z truskawkowym sosem

Składniki

Sos truskawkowy

Sposób przygotowania

Kasza
Krok 1
Do naczynia, w którym będzie się gotowała kasza, wlewamy wodę, sypiemy kaszę mannę, mieszamy, odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie naczynie z napęczniałą kaszką stawiamy na średnim ogniu, dodajemy mleko, cukier, szczyptę soli, zagotowujemy i często mieszając gotujemy przez 10-12 minut. Po zdjęciu z ognia łączymy z sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do przechłodzenia.
Letnią kaszkę ubijamy mikserem na puch i rozkładamy w pucharkach.
Sos truskawkowy
Krok 2
W międzyczasie... Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na kawałeczki. Zalać wodą i gotować, aż odparuje ok 2/3 płynu. Wsypać cukier i zagotować.
Zdjąć z ognia i zblendować truskawki z płynem, który pozostał w rondelku.
Krok 3
Kaszkę polać gorącym sosem, udekorować świeżymi truskawkami.
Porcja dla 4 osób.
Krok 4
Przepis na kaszę pochodzi z książki E.Aszkiewicz i R. Chojnackiej "365 obiadów na polskim stole".
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Puchowa kaszka z truskawkowym sosem, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Jeden komentarz

  1. Uwielbiam kaszkę na mleku, smak dzieciństwa ;) Do tego pyszny sos truskawkowy, świetne danie na śniadanie :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *