Bułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniem

| 3 komentarze

Share Button

bułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniemBułeczkom trzeba poświęcić trochę uwagi i czasu, ale efekt zdecydowanie wart jest zachodu. Nigdzie nie kupicie takiej drożdżówki. 

Bułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniem

Składniki

zaczyn

nadzienie

kruszonka

Sposób przygotowania

Krok 1
Do podgrzanego mleka wsypać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodać pokruszone drożdże. Zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Pozostałe składniki na ciasto wsypać do miski i wlać wyrośnięty zaczyn. Zagniatać jak najdłużej. Co najmniej 10-15 minut. Możliwe, że trzeba będzie dolać jeszcze trochę mleka, aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Ponownie zagnieść. Podzielić ciasto na bułeczki. Mi wyszło 9, bo miałam 18 kostek czekolady i podzieliłam je po 2 na bułkę. Na środek bułeczki położyć kostki i zakleić ciasto dokładnie. To ważne, aby nadzienie nie wypłynęło.
Na koniec posmarować białkiem jaja, które pozostało.
Zagnieść kruszonkę i posypać bułki.
Krok 4
Piec 20-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawać z mlekiem. Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Bułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniem, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

3 komentarzy

  1. Witam,
    Bardzo chciałabym zrobić te bułeczki, jednak nie wiem ile gram drożdży trzeba dodać do rozczynu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. 1/3 kostki – małej 100g

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. W jakiej temperaturze piec?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *