Chłodnik

| 2 komentarze

Share Button

chłodnik

Idealna zupka na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, gorące zupy. Taki chłodnik wspaniale orzeźwia i ochładza.

Chłodnik

Sposób przygotowania

Krok 1
Buraczki kroimy na mniejsze części i gotujemy w nie za dużej ilości wody, aż zmiękną. Następnie odcedzamy, a wywar doprawiamy wg uznania pieprzem, solą, sokiem z cytryny itp. Ugotowane buraki możemy zużyć np. do jakiejś sałatki.
Krok 2
Po wystudzeniu wywaru wlewamy do niego schłodzony kefir, mieszamy.
Krok 3
Ogórka i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę lub półksiężyce, szczypiorek i koperek szatkujemy. Wrzucamy wszystko do wywaru z kefirem i nakładamy na talerze, na których rozłożyliśmy wcześniej pokrojone na ćwiartki jajka.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Chłodnik, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

2 komentarzy

  1. Mój mąż już zamówił :) Jest wielkim fanem chłodnika :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  2. kocham chłodniki – z buraków, pomidorów, papryki. Trochę ostatnio zmieniłam zwyczaje, bo zamiast jajek dodaję do zup, np. do botwinki, tofu. Zwykle polsoi, bo jest smaczne i ma przyzwoitą cenę. Dzięki temu, zupy są jeszcze lżejsze, a – przynajmniej dla mnie – jest to w lecie ważne.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *