Zapiekanka z mięsem mielonym i jabłkiem pod pierzynką z puree ziemniaczanego

| 2 komentarze

Share Button

Zapiekanka z mięsem mielonym i jabłkiem pod pierzynką z puree zieminiaczanego

Sposób aby z zupełnie banalnych składników takich jak mięso mielone i ziemniaki stworzyć niebanalne danie. Mięso po dodaniu jabłka i chili smakuje świetnie, a lekkie koperkowe puree bardzo dobrze się z nim komponuje.

Zapiekanka z mięsem mielonym i jabłkiem pod pierzynką z puree ziemniaczanego

Sposób przygotowania

Krok 1
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać starte na grubych oczkach jabłko, dusić przez chwilę. Dodać musztardę i przyprawy, następnie mięso mielone. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie.
Krok 2
Jajo, śmietanę i ser wymieszać w kubku.
Krok 3
Ziemniaki ugotować na miękko, odlać wodę. Zalać ziemniaki mlekiem, przyprawić i zmiksować na puree, dodać posiekany koperek.
Krok 4
Dno naczynka do zapiekania posmarować, układać warstwami najpierw mięso, później sos serowy, a na górze puree ziemniaczane. Zapiekać około 30-40min w 200 stopniach. Do zarumienienia puree
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Zapiekanka z mięsem mielonym i jabłkiem pod pierzynką z puree ziemniaczanego, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

2 komentarzy

  1. Wygląda pięknie, jak z restauracji :)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Coś jak cottage pie, zapowiada się pysznie…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *